Akupunktur

Apiterapi
20/01/2022
Akupunkturla Tedavi Edilebilen Hastalıklar Organizmada kalıcı değişikliklere neden olmayan birçok hastalık akupunkturla tedavi edilme olasılığına sahiptirler. Diğer tedavi yöntemlerinde olduğu gibi akupunkturda her derde deva her hastalığı iyileştirici bir tedavi yöntemi olmamakla beraber bir çok hastalık da tek başına veya diğer tedavi yöntemleri ile beraber kullanıldığında kalıcı ve kısa sürede iyileşmeye neden olur. Akupunktur tedavisinin başarısı ; önemli bir oranda uygulayıcının aldığı eğitime , bu konudaki deneyimine ve tecrübesine, hastanın tedaviye uyumuna , tedavi sırasında ve sonrasında kendisinden istenilen davranış değişikliklerini yapıp yapmamasına bağlıdır.

This is the author

Akupunkturun Yapılmaması Gereken Durumlar
  • Akupunkturun yapılmaması gereken durumlar
Sağlıklı bir teşhis olmadan akupunktur tedavisine başlanmaz, akupunktur uygulaması aşağıdaki durulmada yapılmaz
  1. -İltihabi sinir sistemi hastalıklarında akut döneminde Multipl skleroz, poliomyelit.
  2.  –Psikiyatrik hastalıklardan endojen depresyonda ve bazı şizofreni durumlarında.
  3. - Kanser hastalıklarında, kanseri tedavi amacıyla. Kanser teşhisi kesinleşmiş hastaların yakınmalarını kontrol altına almak için kullanılabilir,
  4. -Bayanların regl dönemlerinde  ve hamilelerde hormonları aktif duruma getirecek noktalar kullanılmaz.
  5. -Ciltte ciddi enfeksiyonu olan hastalarda.
  6. -Tüm genetik hastalıkların tedavisi amacıyla.
  7. -Tüm cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi amacıyla.
  8. - Ameliyat endikasyonu olan  ağrılı durumlarda ;
  • -Akut apandisit,
  • -Safra kesesi ampiyemi,
  • -Cerrahi bel fıtığı,
  • -Akut böbrek ve safra kesesi taşı problemlerinde
  • -Kalöz kronik ülserlerde
  1. 9-Kalp kapağı takılı olan ve pace-maker kullananlarda,
  2. 10 -Hemofili ve  antikoagulan tedavi alanlarda,
  3. 11-İmmün yetmezliği olan SLE ve AIDS hastalarına ,
  4. 12- Yüksek doz steroid ve immünosüpresif alanlara,
  5. 13-İğneye karşı metal allerjisi olanlara bu tedavi uygulaması yapılmamaktadır.
  6. 14- Aşırı anksiyeteli veya zihni bulanık hastalara
  7. 15-Elektro akupunktur; kalp pili olanlara ve gebelikte pelvik bölgeye veya uterus çevresine,
Akupunkturun diğer yapılmaması gereken ,özel dikkat ve önlem gerektiren durumlara Akupunktur uygulayıcı hekim karar vermelidir.
  • Göreceli olarak yapılmaması gereken durumlar
  1. -Tedaviden aşırı derecede korkan genç ve çocuklara(7 yaşından küçüklere),
  2. -Psikolojik bir şok veya ağır yorgunluktan sonra,
  3. -Ağır kanamalar ve bitkinlik durumlarında yapılması önerilmemektedir
 
Tedavi Esnasında ve Sonrasında Hastalardaki Değişimler – Tedavinin Kalıcılığı
  • Akupunkturla  tedavi  süresi
Hastaya, hastalığın tipine ve  ne kadar zamandan beri probleminin  devam ettiğine bağlı olarak tedavi seans sayısı değişir.
  • Tedavi esnasında ve sonrasında hastalardaki değişimler
Tedavi esnasında  meydana gelen enerji değişimi kendini bir çok değişik şekilde gösterir. Hastaların önce nabızlarında değişim meydana gelir, sonra renk ,koku ,ses ve duygularında birtakım değişimler gözlenir. Hastalar gevşer ve dinlenirler bazı kişilerde tedavi esnasında uyumaya dalabilirler .Hastaların, ciltlerinde kanlanma  neticesinde meydana gelen değişikliklerden dolayı daha sağlıklı ve genç görünme oluşmaktadır. Görmede netlik, parlaklık gelişir ve  İnsanlar; vücutlarındaki tonlarca ağırlığın, kafalarındaki karmaşanın, düşüncelerindeki olumsuzluğun, eklemlerindeki ağrıların kaybolduğunu  akupunktur seansı sonunda belirgince hissetmeye başlarlar.
  • Akupunktur tedavisinin etkisinin başlama zamanı ve tedavinin kalıcılığı;
Hastadaki olumlu iyileşme hastanın durumuna ,hastalığın cinsine ve şiddetine bağlı değişir. Bazı hastalar ilk tedaviyle beraber olumlu sonuçları hissederler örneğin migren ve sigara bırakma, bel ve boyun ağrısı olanlar gibi, fakat genel olarak istenilen etki 3. tedavi seansından sonra görülür. Tedavinin gerçekleşmesi ve kalıcı olabilmesi için tedavi sürecinde ve sonrasında hastanın sorumluluk alması ve  doktor tarafından  kendisine önerilen beslenmede ve yaşam tarzında  ılımlı olacak  şekilde bazı değişiklikler yapması gerekecektir..  
Akupunktur Uygulamasının Sonucu Vücutta Meydana Gelen Etkiler
  • Akupunktur uygulaması sonucu ne olur 
Hayat enerji dengesi bozukluğu düzeldikçe kişinin bedeni ,zihni ve ruhu da düzenli ve dengeli çalışmaya bununla birlikte çevresi ile olan ilişkileri de tekrardan düzelmeye başlar. Kişinin iç dünyasında ve dış dünya ile olan ilişkilerinde bir denge, barış ve huzur hali yeniden sağlanır.
  • Akupunktur uygulamasının sonucu vücutta meydana gelen etkiler   
  1. -Analjezik etki ; Ağrı kesici etkisi vardır.
  2. -Homeostatik etki ; Vücut faaliyetlerinin dengeli ve normal bir düzen halinde çalışmasını sağlar.
  3. -İmmuniteyi arttırıcı etkisi : Hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
  4. -Sedatif etki ; Akupunktur tedavisi esnasında ve sonrasında beyin dalgalarında değişimler meydana gelir,bu nedenle uyku  bozukluğu,epilepsi,ilaç bağımlılığı,fobiler,anksiete tedavisinde kullanılır.
  5. -Psikolojik etki ; Sakinleştirici ve yatıştırıcı etki sağlar.
  6. -Motor iyileştirici etki ;  Çeşitli sebeplerle oluşan felçlerin büyük bir bölümü erken akupunktur tedavisiyle iyileşebilir
  • Tedavide kullanılan iğneler
Tedavide kullanılan iğneler ise saç kılı kalınlığında, tek kullanımlık ,steril ,altın, gümüş veya çelikten yapılmıştır. Kullanılan iğne sayısı hastalığın tipine ve hastaya göre değişir , daha çok iğne daha iyi tedavi demek değildir ,   mümkün olan en az sayıda iğne ile tedavi amaçlanır.   İğne batınca çoğu insan bir şey hissetmez bazı kişiler uyuşma  ,bir şeyler akıyormuş hissi ,sivri bir şeyin dokunduğu andaki his yada anlık hafif bir acı hissederler ama bu hisler asla normal iğnenin verdiği hisleri vermez. Vücut akupunkturunda kullanılan iğneler vücuda batırıldıktan 30 ila 45 dakika sonra vücuttan çıkartılır ,kulağa takılan iğneler ise 1-2 haftaya kadar kulakta takılı kalabilir.  
Akupunkturun Tarihi Gelişim Süreci -Tanımı - Farklı Türleri - Bazı Kavramların Anlamı
‘‘ Her birimizin içindeki doğal iyileşme gücü ;İyi olmamız için en büyük güçtür.’’  
  • *  HİPOKRAT
  İnsanlığın bildiği en eski tedavi yöntemlerinden ve Çin tıbbının bütünleyici parçalarından  biri olan akupunktur , özünü Çinlilerin kozmogoniye (evrenin oluşumu ile ilgili olan teoriler bütünü) ilişkin düşünce sisteminden almıştır. İnsan yaşayan evrenin bir parçası olarak kabul edilir (mikro kozmos ) ve tüm evrene (makro kozmos)  yayılmış olan evrensel gücün (Hayat enerjisi) insanında içinde olduğuna inanılır ve insan vücuduyla çevresi arasında sürekli bir enerji iletişiminin olduğu kabul edilir.  
  • AKUPUNKTURUN TARİHİ GELİŞİM SÜRECİ
  Akupunktur uygulaması ilk kez yaklaşık 5000 yıl önce  Çin’de başlamış oradan kore ve Japonya ‘ya  17 yy da ise Cizvit misyonerleri aracılığıyla Avrupa’ya taşınmıştır.   Bir Türk hekimi olan  İbn-i Sina’da  1100 yıllarında enerji kanalları (akupunktur meridyenlerinden) bahsetmiş,nabız muayenesi ile hastalıkların detaylı bir şekilde teşhis edilmesini anlatmıştır.1972 yılında ABD’de dönemin başbakanın Çin’i ziyaretinden sonrada bu ülkede ve daha sonra tüm dünyada popüler bir tedavi haline gelmeye başlamış ve bugün WHO (Dünya sağlık örgütü ) ve NIH (Amerika sağlık dairesi ) tarafından akupunktur tedavisinin etkinliği kabul edilmiş ve birtakım hastalıklarda tek başına yada diğer tedavi yöntemleriyle birlikte kullanılması önerilmektedir.  
  • ÜLKEMİZDE AKUPUNKTUR
  1991 yılından beri akupunktur uygulamaları yasal olarak kabul görmüştür.  Sağlık Bakanlığı tarafından  fertlerin ve toplumun sağlığını korumak maksadı ve Ülkemizde akupunktur tedavisinin bilimsel yöntemlerle yapılması  için 17/09/2002  tarih ve 24879 sayılı resmi gazetede akupunktur tedavi yönetmeliği yayınlamıştır. Bu yönetmeliğe göre akupunktur yapacak kişilerin tabip olmaları ve mesleklerini Türkiye’de yasal olarak uygulama hakkı ile sağlık bakanlığınca düzenlenen ‘ ‘ akupunktur uygulama sertifikasına ‘ ‘ sahip olmaları gerekmektedir.  
  • AKUPUNKTUR TANIMI
  Hastalıkların önlenmesi veya hastalık oluşmuş ise hastalığa yol açan  altta yatan gerçek neden yada nedenlerin  tedavisi amacıyla ( enerji dengesizliğinin düzeltilmesini sağlamak için) vücut yüzeyindeki  meridyenler(enerji kanalları) üzerinde  belirli aralıklarla dizilmiş bulunan akupunktur noktalarına  steril, tek kullanımlık,değişik çap ve boylardaki  altın ,gümüş veya çelikten yapılmış özel  iğnelerinin batırılma işlemi  olarak tarif edilmektedir.  
  • AKUPUNKTURUN FARKLI TÜRLERİ
 
  • Geleneksel Çin Tıbbı (TCM) Uygulama Yöntemleri
  • Japon Akupunktur Uygulaması
  • Kore El Akupunktur Uygulaması
  • Kulak Akupunkturu
  • Scalp Akupunktur
  • İğnesiz Akupunktur Yöntemleri
 
  • AKUPUNKTUR DA BAZI KAVRAMLARIN ANLAMI
 
  • 1-Qi (YAŞAM ENERJİSİ)
Geleneksel Çin tıbbı, bedendeki ana organların ve sistemlerin  çalışmasını kontrol eden bir " hayat gücü" olduğunu söyler. Bu hayat gücü ya da Ch'i enerjisi, meridyen olarak tanımlanan belirli hatları izleyerek, bir organdan diğerine, her zaman aynı yönde hareket eder   Yaşam enerjisinin değişik kültürlerde farklı isimler aldığını görüyoruz.
  • -Almanca’da ”dynamis”,
  • -Çin’de “chi”,
  • -Japonya’da “ki”,
  • -Hindistan’da “prana”,
  • -Sufizm’de “baraka”
  • -Life Force
  • -Vital Force
  • -Bio energy gibi
 
  • 2-AKUPUNKTUR MERİDYEN(enerji kanalları)
  Vücudun üzerinde dolaşan yaşam enerjisinin (Qi enerjisi) hareket ettiği kanallardır.  
  • 3-AKUPUNKTUR NOKTALARI
  Enerji kanalları üzerinde bulunan ve enerji akışının kontrol ve düzenlemesini yapan  noktalardır.  
  • AKUPUNKTUR FELSEFESİNE GÖRE İNSANIN SAĞLIKLI OLMA DURUMU
  GÇT(Geleneksel Çin Tıbbı) na göre tüm evrene yayılmış olan yaşam enerjisinin, insanlarında içinde olduğu ve  bu yaşam enerjisinin (Qi enerjisi) vücutta  ana organların(kalp,akciğer.. )  ve sistemlerin (dolaşım,sindirim ..) çalışmasını sağladığı kabul edilmektedir.Yaşam enerjisi   bu görevi yapabilmesi için  vücudumuzda meridyen olarak adlandırılan enerji kanalları arasında  günün saatlerine,günlere ve mevsimlere bağlı olarak bir doğal denge  ve ritimde  her zaman aynı yönde hareket eder.  Hayat enerjisinin her bir meridyende yeterli kuvvet ve miktarda serbestçe dolaşması sonucu bedenin kendi içinde ve aynı zamanda dış çevreyle olan iletişiminde bir  dengenin kurulması sonucu insanlarda ve diğer canlılarda sağlıklı olma durumunun (kişinin bedenen, ruhen ve sosyal olarak tam bir iyilik halinde olması )  ortaya çıktığı kabul edilmektedir.  
  • AKUPUNKTUR FELSEFESİNE GÖRE HASALIK OLUŞUMU 
  İnsan vücudu değişen dış ve iç şartlara belirli düzeyde bir uyum sağlar.   Eğer, uyum yeteneğinin üzerinde fiziksel ,zihinsel ve ruhsal etkilere maruz kalırsa enerji kanalları üzerinde çeşitli seviyelerde (bunlar akupunktur noktalarıdır) tıkanıklıklar oluşmakta ve bu nedenle hayat enerjisinin kanallar içinde olan  doğal akışındaki dengenin( yin- yang ve beş element’ te enerji dengesizliği) bozulması sonucu hastalık belirtilerinin ortaya çıktığı kabul edilmektedir.  
  • AKUPUNKTUR FELSEFESİNE GÖRE HASTALIK ETKENLERİ
 
  • DIŞ ETKENLER
  1. -Rüzgar
  2. -Soğuk
  3. -Yaz sıcağı
  4. -Rutubet
  5. -Kuruluk
  6. -Ateş’tir.
 
  • DUYGUSAL FAKTÖRLER
  1. -Neşe
  2. -Kızgınlık,
  3. -Melankoli,
  4. -Endişe,
  5. -Korku,
  6. -Dehşet.
 
  • YANLIŞ BESLENME
 
  • AŞIRI YORGUNLUK HALİ
 
  • FİZİKSEL EGZERSİZ EKSİKLİĞİ
 
  • TRAVMATİK YARALANMALAR
 
  • GENETİK FAKTÖRLER
 
  • PARAZİTLER
 
  • AKUPUNKTUR YAPAN BİR HEKİMİN HASTAYA YAKLAŞIMI
  ‘ ‘ Hekimlerin yaptığı en büyük hata ; ruhu düşünmeden yalnız bedeni tedaviye teşebbüs etmeleridir .’ ‘  
  • EFLATUN
  Günümüz de uygulanan  klasik tıp hekimliği anlayışından  daha farklı olarak hastaya bakar 1-Hekim hastayı beden ,ruh ve zihni ile birlikte bir bütün olarak değerlendirir, 2-Hastalığın altta yatan gerçek neden / nedenlerini  araştırır, 3-Hastalığa yol açan enerji dengesizliğinin   nedenini ortadan kaldırmaya yönelik tedavi planlar, 4-Hastayı iyileştirmeyi ve sağlıklı kalmasını amaçlar, 5- Hasta kişinin yenilenmesinin , canlılığının ve mümkün olan gerçek potansiyelinin ortaya çıkmasını sağlar.  
  • AKUPUNKTUR TEDAVİSİNİ UYGULAYAN HEKİMİN AMACI
  Akupunktur felsefesine göre hastalıkların gerçek nedeni olarak kabul edilen vücuttaki enerji dengesizliğinin(yin-yang ve beş element) uygulanan akupunktur yöntemi ile düzeltilmesi sonucu ;  kişide bedensel, zihinsel , ruhsal  ve aynı zamanda kişinin  çevresiyle olan ilişkilerinde de bir denge ve uyumun sağlanır. Akupunkturla tedavi için yaklaşık olarak vücudumuzda  800 civarında  akupunktur noktasının olduğu kabul edilmekte fakat bu noktaların hepsi aktif olarak kullanılmamaktadır.  
  • AKUPUNKTUR UZMANININ TEŞHİS YÖNTEMLERİ
  Akupunktur uygulayan bir hekim klasik  batı tıbbını uygulayan bir meslektaşı gibi daha çok fiziksel hastalık belirtileriyle uğraşıp  hastalığa isim koyma çabası içinde değildir.Hastanın şikayetlerini dinleyerek hastalığa isim konmuş olmasının (örneğin ;yüksek tansiyon ,migren,astma gibi hastalıklarda )  hastaya yaklaşımda yardımcı olduğuna fakat hastalığın gerçek nedeninin tedavisinde doğrudan bir yararının  olmadığına inanılır. Hastalığın gerçek neden yada nedenlerini bulmak  hastanın fiziksel , zihinsel ve ruhsal durumunun ortaya çıkarabilmek ve enerji dengesizliğini anlayabilmek için ;  
  • Sorular yöneltir,
  • Hastanın ifadelerini ve sesini dinler,
  • Hastanın genel görünümüne ,giyim tarzına, yüzüne,gözüne ,diline ve cildine bakar,
  • Geçmiş yaşamının kişiye etkilerini hissederek, nabzını dinler
Bu yöntemlere ilaveten  modern tıp yöntemlerinden de ihtiyaç duyduğunda  faydalanmak ve farklı branşlar ile hastayı birlikte değerlendirmek teşhis ve tedavi açısından oldukça faydalı olmaktadır.